fbpx

Müüdid, müüdid…

RAHA  –  see on üks esmane asi, millele oma kinnisvara müügile mõtlev inimene keskendub. Ja selles pole midagi laiduväärset, et omanik soovib oma maja, korteri või muu kinnisvara eest saada võimalikult kõrget tasu. Müügihinna määramisest sõltub, kas vara leiab ostja mõistliku aja jooksul (korteri puhul max 6 kuud, eramu puhul max 1 aasta) või jääb müük venima.

On mitmeid eksiarvamusi, mis tekitavad omanikele peavalu ja võivad röövida unerahu. Siin mõned levinumad:

”MA OOTAN VEEL, KÜLL TULEB PAREM PAKKUMINE!”

Kahjuks pole see siiski nii!

Tegelikkuses näeb ostuhuviline kuulutust, talle meeldib, võtame näiteks maja tänaval X. Mida ta teeb? Tuleb elamuga tutvuma ja sobivusel teeb omapoolse ostupakkumise. Pakkumist tehes on ta uurinud, mida muud sarnast ta saaks sama summa eest osta.  Kui teie olete ootamas paremat pakkumist, on arvatavasti teie elamule ka varem pakkumisi tehtud. Ehk on aeg asuda läbirääkimisi pidama ja meelde tuletada, miks üldse alustasite oma maja müüki.

 

“MA VAATASIN INTERNETIS TEISI PAKKUMISI JA MA TEAN, MIS MU KORTER VÄÄRT ON!”

Kõrval majas müügis oleva sarnase korteri müügihind KV või City24 portaalis ei määra mingil juhul teie korteri hinda.

Ehk on teil mõned eelised mida teisel korteril pole, kasvõi kaks kaunist mändi akna all. Samuti võib teise korteri omanik olla nö parema hinna ootel ja seega ostuhuvilisi pole. Kaasa tubli ja asjalik maakler ning säästad end peavalust.

“OSTAN UUE MÖÖBLI JA SAAN SELLE LISADA MÜÜGIHINNALE!”

Uue sisustuse ostmise asemel on mõistlik puhastada ja võimalusel korrastada olemasolev. Te ju ei tea, ostuhuvilise maitseeelistusi! Iga korteri/maja müük on erinev, kuid kogemusele toetudes ütlen – ostja ei ole enamasti valmis korteris oleva mööbli eest juurde maksma. Ostja pigem soovib selle eemaldamist või korterisse jätmise korral müügihinna sisse arvestada.

Kasutuses olnud maja/korteri puhul kehtib reegel: kasutatud asja vahetamine uue vastu ei tõsta kinnisvara hinda sama palju, kui uue asja soetamiseks kulus. Siinkohal on silmas peetud asju, mida ostjad eeldavad, et need oleks kinnisvara ostes korras – katus, aknad, küttesüsteemid jmt. Näiteks: müügihinna kujunemisel ei oma olulist rolli asjaolu, et just enne müüki on vahetatud kõik aknad – omanik võib kindel olla, et selleks kulutatud raha ei tõsta tema vara hinda samaväärselt tehtud kulutusele, vaid oluliselt vähem või üldse mitte.

“OSTJA ON VALMIS MAKSMA KÜSITUD HINDA. KINDLASTI KÜSISIN LIIGA VÄHE!”

Kui varale tuleb müügiprotsessi alguses pakkumine küsitud hinnale, hakkavad omanikud (olgugi rõõmsad peatse tehingu üle) kahtlema, “äkki me küsisime liiga vähe?”

Kui teie kinnisvara leidis kiirelt ostja soovitud hinnaga siis oli õige hind määratud, see tähendab hetke turu olukorrale vastav.  Ja teie maakler on teid asjatundlikult nõustanud! Rahulolev omanik, õnnelik maakler.

 

Sarnased artiklid